A főzelékek nagyon fontosak egy kisgyermek életében. Első főtt ételeit sokféleképpen lehet elkészíteni. Fontos tudnivaló, hogy sót és egyéb fűszereket eleinte egyáltalán ne használjunk, későbbiekben is csak csökkentett mennyiségben. Szépen, lassan fokozatosan lehet őket bevezetni, hogy ne terhelje meg a pici gyomrát.
Alábbiakban néhány általam gyakrabban készített főzelék receptjét írom le. A sorrend nem lényeges, csak, ahogy eszembe jutottak :)
Cukkinifőzelék
1 zsenge salátacukkini
1 kanál finom tejföl
reszelt sajt - ránézésre, de úgy 2 dkg körül...
tengeri só
Megpucolom és felkockázom a cukkinit, majd picit sós vízben puhára főzöm - nem sok idő :)
Leöntöm a vizet róla, ráteszem a kanál tejfölt meg a reszelt sajtot és krumplinyomóval összedolgozom, ha kellőképpen összenyomtam - ki mennyire pépesen eszi még, akkor visszateszem a tűzhelyre egyet rottyanni. Többre nem szabad, mert pikk-pakk odaég, ha nem figyelsz :)
Salátafőzelék
1 zsenge saláta /külső levelek nélkül/
1 krumpli
pici olaj
tengeri só
A megpucolt, felkockázott krumplit odateszem sós-olajos vízbe, rá a több vízben, alaposan megmosott salátaleveleket. Ha minden megfőtt, leöntöm a vizet egy tálba és összeturmixolom a zöldségeket - annyi lével higítva, hogy megfelelő állagú legyen.
Sütőtökpüré
sütőtök
krumpli
A tenyérnyi darabokra vágott sütőtököt puhára sütöm a sütőben, mellette sütöm a megpucolt krumplit is. Ha minden puha, kiveszem, és picit hagyom hűlni. Ha már kézzel fogható, kifordítom a tököt a héjából és a krumplival együtt összeturmixolom. Ha nem elég híg, forralt vizet teszek hozzá.
Sárgaborsó főzelék
sárgaborsó
hagyma
pirospaprika
olaj
tengeri só
A sárgaborsót sós-olajos vízben teszem oda főni, késhegynyi pirospaprikával és picike hagymával együtt. Lassú tűzön, folyamatosan pótolva a vizet és néha megkevergetve addig főzöm, míg teljesen szét nem esnek a szemek, és krémes nem lesz az egész.
Spenót
spenót - friss levelek a bácsikától a piacon!
2 gerezd fokhagyma
olaj
tengeri só
pici tej
1 teáskanál keményítő
Az alaposan lemosott leveleket és a pucolt, négybe vágott fokhagymagerezdeket odateszem a sós-olajos vízbe főni. Ha megfőttek, leöntöm a víz nagy részét és merülőmixerrel összeturmixolom. A hideg tejben alaposan elkeverem a keményítőt, majd ráöntöm a pürére. Annyi időre teszem csak vissza a tűzre, míg egyet rottyan. Ha túl sűrű lett, forralt vízzel higítom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése